Undersökningssamråd om detaljplanen kan antas medföra betydande miljöpåverkan har genomförts med Länsstyrelsen i Värmland 2022-03-23.
Kommunen bedömer att detaljplanen inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan, Länsstyrelsen delar den bedömningen.
Punkterna nedan lyftes som viktiga att utreda i samband med planläggning.
Det förekommer många samfälligheter och skiften i området, en fastighetsutredning bör göras.
Naturvärdesinventering bör göras.
Bullerfrågan behöver klargöras.
Följande utredningar har gjorts fram till samrådsskedet:
Översiktlig VA- utredning
Naturvärdesinventering
Trafikutredning
Mellan samråd och granskning kommer även en geoteknisk undersökning samt dagvattenutredning att göras för planområdet.
Området består av blandad barr- och lövskog. En naturvärdesinventering har genomförts 2022-07-05 för området. Inom planområdet finns delområden som har olika höga naturvärden.
Delområde 1 har ett högt naturvärde, och uppnår naturvärdesklass 2.
Delområde 2 och 3 uppnår ett påtagligt naturvärde.
Delområde 4 uppnår ett visst naturvärde, här kommer planläggning för bostadsändamål att ske.
Delområde 1 och 3 samt norra delen av delområde 2 kommer inte att planläggas och fredas därmed från all typ av byggnation, det får fortsatt vara ett orört naturområde.
Utanför planområdet (värdeelement G i kartbilden nedan) påträffades även en åkergroda, planområdet sträcker sig inte längre så långt söderut och kommer därmed inte att förstöra groddjurens livsmiljöer.
Genomgående har så mycket skog som möjligt bevarats inom planområdet.
Enligt trafikutredningen som gjorts för planområdet visar denna på att planområdet bäst angörs via en cirkulationsplats via Rudsvägen. Infarten till Bärstads förskola kommer att stängas till förmån för att skapa en säkrare anslutning via cirkulationsplatsen, utfarten från Bärstads förskola har idag dålig sikt.
Inom planområdet kommer det att vara ett "slingrande" vägnät för att behålla kulturmiljön i området. Vägarna har en bredd om 7 meter. Om det på sikt planers för att byggas en gång- och cykelväg österut mot Rud är det möjligt att göra i mark som är planlagd som natur.
En geoteknisk undersökning gjordes av SWECO i samband med detaljplanen för "Del av Hallersrud 1:67, ny förskola" (Bärstad förskola) som ligger i närheten. Undersökning syftade till att översiktligt bestämma ytjordlager- och grundvattenförhållanden och därmed ge översiktliga geotekniska förutsättningar för grundläggning och markarbeten. Enligt jordartskartan från Sveriges geologiska institut (SGU) utgörs jorden inom planområdet av berg. SWECO genomförde i december 2015 en okulär fältbesiktning för detaljplanen för ny förskola, enligt besiktningen bestod området av tät och gles skog, berg i dagen och kärr av varierande myrar med en bedömd mäktighet på ca 0,5.1,5 m.
Förändringar:
Den okulära besiktningen av området visade på tillfredställande grundläggningsförhållanden för Bärstad förskola som ligger ett stenkast bort. Mellan samråd och granskning kommer en geoteknisk undersökning att göras för planområdet för att undersöka markförhållandena och för att avgöra val av grundläggning vid byggnation.
Planområdet utgörs till största del av skogsmark, det finns ett antal bostadshus och småvägar inom planområdet. Det finns inga tecken på utfyllnader och miljö- och byggförvaltningen har inga uppgifter om föroreningar i området.
Markradon har inte mäts i samband med planarbetet. Markradonundersökning ska göras av byggherren i samband med bygglovsprövning om inte byggnation sker i radonsäkert utförande.
Områdets flacka terräng och goda geotekniska förutsättningar innebär att totalstabiliteten för området bedöms vara tillfredsställande. Områdets höjder varierar i området, i öster ligger markhöjden på +60 möh, i väster ligger det på +56 möh (RH2000) vilket innebär att det inte föreligger någon risk för översvämning. Enligt översiktsplanen ska lägsta golvnivå placeras lägst på nivån +47 möh. Ett genomförande av detaljplanen bedöms inte innebära risker för ras, skred eller höga vattenstånd. Totalstabiliteten för området bedöms därmed som tillfredsställande.
Nordväst i planområdet finns gamla Hägensberg skola som är utpekat i kommunens kulturmiljöprogram. I kulturmiljöprogrammet omskrivs det att ”Såsom den första permanenta småskolan innehar Hägensberg skola ett högt samhällshistoriskt och socialhistoriskt värde”. Hägensberg skola ingår i aktuellt planområde och kommer därmed inte att påverkas eller i någon utsträckning att ändras.