Detaljplan för del av Hägensberg
Planområdet utpekat som ett utvecklingsområde i kommunens översiktsplan.

Planeringsförutsättningar

Översiktsplan 2018

Planområdet är utpekat som ett utvecklingsområde i översiktsplanen som antogs 2018. Områdes gavs också en hög prioritering för planläggning i den efterföljande genomförandeplanen.

Planområdet omfattas inte av någon detaljplan idag men gränsar till detaljplan för del av Hallersrud 1:67, ny förskola i väster och detaljplan för del av Gråberg 1:4, ny skola i norr. En liten del av detaljplanen i norr kommer att släckas med denna detaljplan för att möjliggöra för cirkulationsplatsen.

Ställningstagande

Översiktsplanen har tagit ställning till att område med fördel kan förtätas med friliggande enbostadshus. Området har befintlig infrastruktur med tillfartsväg till området, dock bör anslutningen till Lövnäsleden åtgärdas då den inte är helt tillfredställande. I övrigt bör vägar och korsningspunkter ses över.

Detaljplaner

Området omfattas inte av någon detaljplan idag. Norr om planområdet finns "Detaljplan för del av Gråberg 1:4 ny skola". Det södra hörnet på den detaljplanen kommer att släckas med den nya detaljplanen för del av Hägensberg. Det behövs ta en bit i anspråk för att kunna möjliggöra för den nya cirkulationsplatsen.

Bild över Vänern.

Riksintressen

Riksintressen gäller geografiska områden som har utpekats därför att de innehåller nationellt viktiga värden och kvaliteter.

Kulturmiljövård

Inom området finns gamla Hägenbergs skola, som har ett kulturhistoriskt värde. Den kommer i detaljplanen att skyddas med varsamhetsbestämmelser och förläggas med rivningsförbud.

Rörligt friluftsliv

Hammarö kommun omfattas av bestämmelserna i miljöbalkens 4 kapitel då kommunen tillhör riksintresset Vänern med öar och strandområden. Turismen och friluftslivet, särskilt det rörliga friluftslivet, ska beaktas.

Hela Hammarö kommun ligger inom område av riksintresse för det rörliga friluftslivet.

Hushållningsbestämmelser enligt 3 kap. miljöbalken

1 §   Mark- och vattenområden skall användas för det eller de ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov

Ängsmark

Öster om planområdet finns en värdefull ängsmark som benämns som "Hults ängar". På ängen växer bland annat Vitmåra, Nysört, och orkidéer som jungru marie nyckel och nattviol. Ängsmarken ingår inte i planområdet. Vid exploatering är det viktigt att vara rädd om ängsmark då det är en artrik naturtyp och är en bristvara i dagens landskap.

Miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormerna (MKN) syftar till att skydda människors miljö och hälsa. Idag finns det särskilda normer för:

  • olika föroreningar i utomhusluften (SFS 2010:477)

  • olika parametrar i vattenförekomster (SFS 2004:660)

  • olika kemiska föroreningar i fisk- och musselvatten (SFS 2001:554)

  • omgivningsbuller (SFS 2004:675)

Ett genomförande av detaljplanen bedöms inte innebära att ovanstående miljökvalitetsnormer överskrids.

MKN Luft

Det föreligger ingen risk att MKN för luft överskrids, trafiken till området kommer visserligen att öka lite men inte i den omfattning att det påverkar luftkvalitén. Planområdet är inte heller ett genomfartsområde i den bemärkelsen att bilister väljer att gena genom området för att ta sig någon annanstans.

Buller

Det finns en bullerutredning från 2018 som gjordes för en fastighet på Utteråsen. Planområdet omfattas inte specifikt av utredningen men vissa slutsatser kan dras utifrån gjord bullerutredning.

Utredningen visar på att bullret är som högst närmast Lövnäsleden för att sedan sjunka en del några meter ifrån leden. Vad gäller aktuellt planområde med Rudsvägen som löper norr över är den inte lika hårt trafikerad som Lövnäsleden är förbi Bärstad/Anneberg. Sett från Nolgårdsområdet kommer många fordon att svänga in till de olika bostadsområdens väster om aktuellt planområde då det är stora upptagningsområden för boenden.

Strandskydd

Planområdet omfattas inte av några vattenområden.

Dagvatten

Dagvattnet kommer att tas omhand via ett stort dike öster om planområdet och ledas via ett växtbeklätt dike till Sättersviken. Diket är ca 1300 meter och reningen anses därmed uppnå god klass innan det släpps till Sättersviken. Hammarö kommun och Hammarö hembygdsförening äger fastigheterna och diket ner till recipienten. Marken inom planområdet sluttar från väster i öster därav kommer det att planläggas för en yta som tar hand om vatten, förslagsvis via en dagvattendamm. Dagvattnet kommer vidare att ledas längs lokalgator vidare österut mot lågpunkt.

Bedömningen är att detaljplanens genomförande inte kommer att försämra förutsättningar för att nå miljökvalitetsnormer för vattenförekomsten.

Hälsa och Säkerhet

Geotekniska förhållanden

Enligt SGU:s jordarskarta består planområdet av berg.

I samband med att detaljplanen för ny förskola väster om planområdet upprättades gjordes det en okulär fältbesiktning. Undersökningen syftade till att att mycket översiktligt bestämma ytjordlager- och grundvattenförhållanden och därmed ge översiktliga geotekniska förutsättningar för grundläggning och markarbeten.

För förskolan visade utredningen på att marken bedömdes bestå av berg i dagen respektive morän med ett djup av < c:a 1m ovan berg. Myrar påträffades också med en bedömd mäktighet på ca 0,5-1,5 m. Bedömningen var att resultatet från den okulära fältbesiktningen och sammanställningen av befintligt underlag visade på att inga hinder eller allvarliga restriktioner förelåg ur ett geotekniskt perspektiv.

En geoteknisk utredningen kommer att göras mellan samrådet och granskningen för denna detaljplan.

Risk för erosion, ras och skred

Planområdet är idag relativt plant och risken för erosion, ras eller skred bedöms som liten.

Risk för översvämning

Markområdet är idag relativt plant, marknivån varierar i området mellan +56 och +64 möh och ligger därmed inte på sådana nivåer att översvämningsproblem kan uppstå. I vissa delar, främst i öster ligger marknivån på +56, i väster och norr ligger marknivån på +59-+65 möh. Totalstabiliteten bedöms som tillfredställande. Vid nybyggnation ska lägsta golvnivån placeras på lägsta nivån +47 möh (RH2000).

Bebyggelse och gestaltning

Planområdet består till största del av oexploaterad mark bortsett från enstaka friliggande enbostadshus som är uppförda med träpanel. Området består av skog och småvägar, inom området förekommer det också ridstigar.

Förändringar:

Detaljplanen möjliggör för ca 25 friliggande enbostadshus med varierande tomtstorlekar. För att bevara karaktären i områden regleras det bland annat att husen ska vara uppförda i träfasad i dova kulörer.

Kulturmiljö.

Inom planområdet finns gamla Hägensberg skola som är omnämnd i kulturmiljöprogrammet för Hammarö kommun. Den ägs idag av Hammarö kommun. Hägensberg skola kommer att ingå i detaljplanen, och kommer att få en K-märkning för att den har ett stort kulturhistoriskt värde. K-märkningen betecknar att byggnaden har kulturhistoriska värden som ska tas till vara. Hänsyn måste tas till byggnadens karaktärsdrag vid eventuella ändringar.

Fornlämningar och kulturminnen

Norr om planområdet ligger Hägenbergs skola. I Hammarös kulturmiljöprogram omskrivs det att "Såsom den första permanenta småskolan innehar Hägensberg skola ett högt samhällshistoriskt och socialhistoriskt värde." Läs mer under "kulturmiljö".

Alla fornlämningar, såväl kända som okända, är skyddade enligt kultur- minneslagen.

Skulle i samband med exploatering eller andra arbeten fornlämningar eller misstänkta fornlämningar påträffas skall kontakt tas med tillsynsmyndigheten, dvs. Länsstyrelsen.

Sociala

Planområdets direkta närhet till natur bjuder in till bra möjligheter för rekreation. Inte långt ifrån planområdet finns Kilenegården, kommunens friluftsområde med motionsspår, lekpark, grillmöjligheter och vattensport.

Norr om planområdet finns Bärstads förskola som kan nyttjas till lek på kvällar och helger.

Vatten och avlopp

Enligt den VA-utredningen som har gjorts är det möjligt att ansluta området till det kommunala vatten- och avlopps nätet. Det kommer att förläggas en VA-ledning öster om planområdet i diket, som via självfallsledningar leds ner till Kilene pumpstation.

El och IT

Längs väg 561 finns det enklare luftledning för el, för att möjliggöra en cirkulationsplats kan de komma att behöva flyttas.

Kommunen bekostar eventuell flytt av stolparna och luftledningen.

Bärstadsskolan F-6Bärstadsskolan F-6

Service

Närmaste förskola ligger inom gångavstånd från planområdet, på andra sidan väg 561 finns Bärstadsskolan som är en F-6 skola. Hammarlundens skola finns också i närheten som är en 7-9 skola. Några km väster om området finns Nolgårds handelsområde. I Skoghalls centrum finns kommunkontor, bibliotek, vårdcentral, apotek och livsmedelsaffärer. Närmaste sjukhus finns i Karlstad.

Förslagsskiss från trafikutredningen på vägnätet inom planområdetFörslagsskiss från trafikutredning på vägnät inom planområdet

Trafik

Planområdet angörs idag via väg 561. Inom planområdet finns små enskilda vägar.

Planområdet kommer att angöras via en ny cirkulationsplats på Lövnäsleden som leder in till planområdet. Infarten till Bärstad förskolas nuvarande in-och utfart kommer också att stängas till förmån för en ny säkrare infartsväg via cirkulationsplatsen. Planen är också att den nya Tynäsvägen ska anslutas till cirkulationsplatsen.

En gång-och cykelväg kommer att förläggas längs Lövnäsleden som kommer att förbinda planområdet i väster med Anneberg, i öster ska det möjliggöras för en gång- och cykelväg ut till Rud. Inom planområdet kommer det att bli tre vägar med en bredd på 7 meter. som övriga lokalgator i kommunen har. En bredd om sex meter säkerställer att en last- och personbil kan mötas.

En samfällighetsutredning har gjorts av Lantmäteriet för bland annat den samfällda vägen Torp S:6 där det ingår ett antal fastigheter i delägarkretsen. Tanken är att vägen Torp S:6 kommer att upphävas inom planområdet och att de som behöver nyttja väg får använda sig av de kommunala vägarna inom planområdet.