Här beskrivs kommunala dokument som hör till eller som påverkar planförslaget.
Kommunens gällande översiktsplan är Översiktsplan 2018, Hammarö kommun som antogs av kommunfullmäktige 25 juni 2018. Av översiktsplanen framgår att Hammarö kommun vill bevara en lantlig karaktär på den södra delen av Hammarö, och att ny bebyggelse företrädesvis ska tillkomma på den norra delen. Översiktsplanen pekar ut aktuellt detaljplaneområde för övrig markanvändning.
Detaljplaneförslaget strider inte mot gällande översiktsplan och upprättas således med ett standardförfarande enligt Plan och bygglagen 2010:900.
För området gäller idag fyra detaljplaner, Detaljplan för Lunna, berget och Bergåsen och Detaljplan för Lillängsberget, Mörmon 1:2, 52:1, del av 1:3 och 5:33, samt delar av två detaljplaner vilka är äldre stadsplaner, Stadsplan för centrala delen av Skoghall och Stadsplan för ett område vid vattentornet i Skoghall. Genomförandetiden har gått ut för samtliga.
Om föreslagen detaljplan antas och vinner laga kraft upphör tidigare detaljplaner att gälla inom planområdet, dock fortsätter den att gälla som tidigare utanför det aktuella planområdet.
Detaljplanen vann laga kraft 24 april 1995. Inom området för den nya detaljplanen för parkering vid Tallvägen medger gällande detaljplan användning för Lek (anlagd lekplats) för allmän platsmark och användning för Bostäder för kvartersmark.
Detaljplanen vann laga kraft 11 juli 2007. Inom området för den nya detaljplanen medger gällande detaljplan användning för Lokalgata (lokaltrafik), GCM-väg (Gång-, cykel- och mopedväg) samt en mindre del för Natur (naturområde) för allmän platsmark.
Stadsplanen vann laga kraft 1 mars 1957. Inom området för den nya detaljplanen medger gällande detaljplan användning för Gata, torg för allmän platsmark och användning Område för allmänt ändamål för kvartersmark.
Stadsplanen vann laga kraft 2 september 1964. Inom området för den nya detaljplanen medger gällande detaljplan användning för Gata för allmän platsmark.
Riksintressen gäller geografiska områden som har utpekats därför att de innehåller nationellt viktiga värden och kvaliteter. Områden kan vara av riksintresse för både bevarande och exploatering men också för yrkesfiske och rennäringen.
Hammarö kommun omfattas av bestämmelserna i Miljöbalkens 4 kapitel då kommunen tillhör riksintresset Vänern med öar och strandområden. Turismen och friluftslivet, särskilt det rörliga friluftslivet, ska beaktas.
Hela Hammarö kommun ligger inom område av riksintresse för det rörliga friluftslivet.
1 § Mark- och vattenområden skall användas för det eller de ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov
Miljökvalitetsnormerna (MKN) syftar till att skydda människors miljö och hälsa. Idag finns det särskilda normer för:
olika föroreningar i utomhusluften (SFS 2010:477)
olika parametrar i vattenförekomster (SFS 2004:660)
olika kemiska föroreningar i fisk- och musselvatten (SFS 2001:554)
omgivningsbuller (SFS 2004:675)
Detaljplanen innefattar inte stadigvarande uppehälle för människor.
Ett genomförande av planen bedöms inte påverka miljökvalitetsnormerna för luft, vatten och buller negativt.
Detaljplanen är inte belägen inom strandskyddat område. Inga tillstånd behöver sökas för ett genomförande av planen.
Med dagvatten avses tillfälliga flöden av exempelvis regnvatten, smältvatten, spolvatten och framträngande grundvatten. I området leds vägdagvattnet till dagvattenledningen via brunnar. Befintliga grönytor fungerar även som upptagningsytor. Det sker idag ingen rening av dagvattnet.
Detaljplanens genomförande medför ingen större hårdgjord yta vilket bedöms bibehålla möjligheten till infiltrering i området.
Enligt Sveriges Geologiska Undersöknings (SGU) jordartskarta utgörs området av postglacial finsand.
Planområdet har ingen känd risk för översvämning.
Befintlig grusyta inom planområdet används idag som parkering. Parkeringens nuvarande utformning medför risk för olyckor mellan bilar och oskyddade trafikanter då bilar kör in och ut från parkeringen rakt ut i vägen.
Den nya detaljplanen bidrar till att skapa en mer trafiksäker utformning av en parkering i området.
Det bedöms inte föreligga risk för erosion, ras och skred inom planområdet.
Området berörs ej av känd utpekad kulturmiljö.
Inga kända fornlämningar förekommer i området.
Detaljplaneområdet är beläget cirka 450 meter från Skoghall centrum och i närheten finns även Skoghalls bangolf, Lillängsskolan , Lillängshamnen med mera. Genom planområdet går en del av Vänerleden för cykel.
Kommunala vatten-, spill- och dagvattenledningar finns inom planområdet och löper under Tallvägen.
Detaljplaneområdet ligger cirka 450 meter från Skoghalls centrum, vilket har olika servicefunktioner, offentlig och kommersiell, såsom bibliotek, livsmedelsbutik, apotek och restauranger. Planområdet ligger även cirka 165 meter från Skoghalls bangolf och cirka 400 meter norr om Lillängshamnen.
Inom planområdet löper Tallvägen med en hastighetsgräns på 30km/h, samt en gång- och cykelväg där Vänerleden även går.
Området är beläget cirka 450 meter från Skoghalls centrum där kollektivtrafikförbindelser finns.
Grusytan inom planområdet används idag som parkering.